English
::: O NAMA ::: EKOLOGIJA ::: KONTAKT :::

 

Plasticne flase u balama

 

Ucestvujmo u kreiranju i postovanju Zakona i drugih propisa kojim se svakodnevno smanjuje urtosak prirodnih resursa, sprecava zagadjenje, vrsi regenaracija i reciklaza otpada.

 

 
EKOLOGIJA

Danas je ambalaza prateci deo svakog proizvoda. Kada seproizvod iskoristi ista se baca i od atraktivnog proizvoda pretvara u faktor zagadjenja sredine. Ako posmatramo razvijeni svet onda vidimo da to i nemora biti tako, posto se u tom svetu ta ista ambalaza prilikom odlaganja sortira i ponovo preradi.

U zavisnosti od stepena organizovnaosti pojedinih drzava krece se d 35% do 85% prikupljenog i preradjenog otpada.
Preduzece SANIPLAST d.o.o iz Gornjeg Milanovca u protekle tri godine kontinuirano razvija i unapredjuje sistem upravljanja zastitom zivotne sredine. Shvatili da iskoriscena PET boca nije djubre vec sekundarna sirovina koja moze da se preradi. Samim tim se zasticuje zivotna sredina i ostvaruje se znacajna devizna usteda i smanjuje zavisnost nase drzave od uvoza sirovina.

Ozbiljno smo pristupili tom problemu i ostvarili odgovarajuce pozitivne rezultate. Imajuci u vidu probleme zagadjivanja zivotne sredine sa otpadom plasticne ambalaze (PET flase) koju ima sira drustvena zajednica, preduzece SANIPLAST resava ovaj problem vrsenjem reciklaze istih, sa vlastitim ulaganjem u znanje i tehnologiju prerade otpadne PET ambalaze. Raspolazemo kapacitetima za preradu preko 70 T mesecno.
Kada posmatramo zvanicne podatke u nasoj zemlji se pojavi preko 2.000 tona PET otpada, i nasa prerada ucestvuje sa 3-3.5% u odnosu na ukupnu kolicinu PET otpada.

U cilju smanjenja napred iznesenih cinjenica neophodno je vise raditi na animiranju gradjana kao i sire drustvene zajednice na sortiranju i odvajanju ove vrste iskoriscenje amblaze i da sto manje takvog otpada dolazi na deponije. Na taj nacin seproduzuje vek upotrebe deponija za 35% u odnosu na sadasnje stanje.


Pojacajmo napore u borbi za spas prirode kao zajednicki cilj

 

Finalni proizvod

 

Udruzimo sve raspolozive snage u sprecavanju zagadjenja zivotne sredine i smanjimo utrosak prirodnih resursa.
Unapredjujmo sistem upravljanja zastitom zivotne sredine, kao sto to cini vecina zemalja u svetu.